Nagyszőlősi római katolikus plébániatemplom

You are here Címlap  > Egyház >  Nagyszőlősi római katolikus plébániatemplom

A templom titulusa: Jézus mennybemenetele
Nagyszőlős – szinte első királyaink idejétől kezdve – királynői birtok és nyaraló volt. 1262-ben királyi kiváltságokat kapott; a 14-15. században élte virágkorát. Első lakói szőlőműveléssel kezdtek foglalkozni az erre kiválóan alkalmas déli hegyoldalakon. 1329-ben Károly Róbert önkormányzati, gazdasági és kereskedelmi jogokkal, kiváltságokkal ruházta fel. Főként iparral, szőlőműveléssel foglalkozó szászok települtek be ide. 1399-ben a Perényiek szőlősi uradalmának központja lett. Ekkor mezővárosi rangra emelkedett, és a megye legjelentősebb helysége lett. Zsigmond király egyik irata Szőlőst már városnak (civitas) nevezi. Hanyatlása a 16-17. században következett be, a török és Habsburg-ellenes harcok idejében.
A város fölé emelkedő Fekete-hegyen állnak az Ugocsa vár romjai. Várnagyát először 1308-ban említik.
A fennálló ősi templom építési ideje nem ismert. Annyi bizonyos, hogy a 13. században már megalapították a plébániát. 1545-ben az ország első plébániái között említik. A templom a hitújítók kezére került, s pusztulásnak indult. Mikor a katolikusok visszaszerezték, már nem volt fedele. Hám János püspök állíttatta helyre. A katolikus hívek szolgálatáról addig a ferencesek gondoskodtak, akiknek kolostorát és templomát a Perényi család már 1693-ban helyreállíttatta. A hívek létszámának megfogyatkozását az is mutatja, hogy 1774-ben a nagyszőlősi egyházközséget a fancsikai plébániához csatolták.
Az ősi plébániát 1863-ban állították vissza. A templomot 1902-ben kifestették. Tornya ez idő tájt kapta mai csúcsos sisakját, előtte barokk sisakot „viselt”. 1959-ben bezárták, gyári raktár lett belőle, miközben a hívek a temetőkápolnát használták. 1989-ben ferences szerzetesek érkeztek Magyarországról. Vezetésükkel újjászületett az egyházközség, s a hívek lelkes munkájával felújították a templomot, melyet 1991-ben Paskai László bíboros szentelt fel.
Műemlék értékű orgonáját 1888-ban az Országh Sándor és fia cég építette. A szovjet korszakban elpusztult.
Az anyakönyvezés kezdete: 1698.
A liturgia nyelve: magyar.
Forrás: munkacs-diocese.org


Elérhetőségek

Cím:
90 300, Nagyszőlős, Sevcsenko út 1.
GPS:
48.14776316994868, 23.03180694580078
Telefon:
+380 3143 23580
plebania@sevlush.ukrtel.net
Web:
http://www.munkacs-diocese.org

Bővebb információk

Az intézménynek van magyar nyelven (is) beszélő munkatársa, alkalmazottja.
Igen
Az intézménynek van kétnyelvű vagy magyar nyelvű cégtáblája, kültéri felirata, reklámtáblája, szóróanyaga.
Igen
Az intézménynek van két- vagy magyar nyelvű a szolgáltatás típusának megfelelő beltéri tájékoztató felirata.
Igen
Az intézménynek van a szolgáltatás típusának megfelelő két- vagy magyar nyelvű nyomtatványa (pl. étlap, árjegyzék, kérdőív, stb.)
Igen

Értékeljen

Belső vizualitás
Külső vizualitás
Személyzet
Szolgáltatások
Tájékoztatás

A hozzászólások kikapcsolva.